6.8°C, 5Bft. Inloggen

Nabeschouwing Hollandia & NK Klein

Wedstrijdroeiverslag - 25 april 2019 - 21:29 - Door Coen Jansen

Is er leven op pluto? Kun je dansen op de maan? Hoelang is een 2k? Deze en meer vragen stonden afgelopen weekend centraal tijdens de Hollandia/NK Klein op de Bosbaan. Sterk leveren, immense kolken. Maar ik jenk niet zomaar aan andere dingen. Lees hier de nabeschouwing!

NK
Vrijdagavond waren de eerste time trials van het NK klein al om plaatsing voor de volgende ronde te waarborgen. Bij de Lichte Dames perste Anouk er een 8e tijd uit en werd zodoende geplaatst in de kwartfinale. Daar kwam ze helaas net een ieniemienie beetje tekort, maar heeft wel met vlag en wimpel de C-Finale weten te winnen.
Roos, Amber en Veerle roeiden vrijdag, niet geheel onverwachts, in de timetrial zichzelf naar de kwartfinales. Veerle en Amber werden tegen elkaar geloot in een van die kwartfinales en daar moest Veerle helaas net het onderspit delven tegen Amber, die er met een plek in de C-finale vandoor ging. Roos trok ‘m voor haar concurrentes en ging via de halve finale rechtstreeks naar de A-Finale. Daar was de race na de eerste 500 m eigenlijk al beslist: Roos greep het bronzen plakje waar Lisa Scheenaard en Sophie Souwer de eerste twee plekken veroverden.
De lichte heren hebben dit weekend niet stil gezeten maar ook niet zo veel gegeten. Bart, Mitch, Calvin en Tom roeiden wederom vrijdagavond hun timetrial. Al snakkend naar krentenbollen, pannenkoeken en droge kip moesten de heren de ochtend erna de kwartfinales trotseren. Voor Tom hield het hierna helaas al op, Calvin en Mitch hebben de C-Finale ge get. De A-finale voor Bart was wellicht geen verrassing, maar toch een knappe prestatie. Zei het niet dat de jonge Obbe TIbben van Skøll in de finale heeft gedemonstreerd dat je ook hard kan roeien zonder liters koffie te drinken. Dit resulteerde in een 2e plek voor onze Bart, die ondanks dat hij net achter het net viste een sportief duimpje omhoog over had voor de SB roeier.

Doch zijn er meer Proteërs die aan het NK hebben deelgenomen. Jiri en Stefan namen het Elite skiff veld voor hun kiezen en Jaime en Keenan het SB skiff veld. De laatste twee redden het jammer genoeg niet door de time trials heen. Jiri plaatst zich voor de C-finale op zondag en wordt daar 5e. Stefan roeit na een herstart in de kwartfinale een nette pot. Ook de halve finale overleeft hij en zondag namiddag start hij de A-finale met de groten der skiffeurs. Elitaire roeihalen zien we ook nog bij de heren tweezonders. Vincent met vaste sidekick Sander de gele hulk de Graaf werden 2e in de time trial en gingen rechtstreeks naar den halven finale. De jonghe twee met Pieter en Ries en de twee met Coevert en Niek moesten herkansen. Maar net als met tentamens lukt de herkansing vaak sowieso wel. Coevert en Niek dieselden het water over en eindigden tweede in hun heat: halve finale. De jonghe 2 bemachtigde een plekje in de C-finale. Coevert en Niek sloten hun weekend af met een 5e plek in de B-finale en de Baas roeide uiteraard de A-finale. Na een start waar je U tegen zegt lukte het Vincent en Sander net niet het goud te pakken, ook al waren ze in een windtechnisch veel ongunstigere baan geloot dan de uiteindelijke winnaar Triton. Opmerkelijk fraai. Zilveren plak is dan ook meer dan verdiend! De laatste van onze toproeisters Ellen kwam uit in de 2- met José van Pelargos, samen in het veld met Kitty en Ingmar. Des vrijdags werden Ellen en José 1e bij de time trial, Kitty en Ingmar konden in de herkansing ook helaas niet een plek in de halve finale veilig stellen maar wisten er in de C-Finale nog wel een 3e plek uit te knallen. In de halve finale hadden Ellen en José opnieuw de snelste tijd van het veld maar werd het even heel benauwd omdat de hele heat in essentie gevuld is met klasbakken. Het vergde een krasse eindsprint bij wat leek wel slechts de laatste 200 m waarin Ellen en José goed zijn komen opzetten, maar moesten het op een haar na doen met de zilveren plak. 

Eerstejaars
EJD met invalster Eline roeiden zaterdag om 09:30 als eerste van de nieuwelingen. Gewend aan deze christelijke tijden waren ze nog niet helemaal: in de voorwedstrijd eindigden ze laatste en vanwege de grote hoeveelheid velden was er geen B-Finale voor de eerstejaars. EJL heeft het recept van EJD herhaald want wist de A-finale ook niet te halen. EJZ heeft een revival gemaakt na afwezigheid op de Varsity en kon een gezonde boot op het water krijgen. De andere verenigingen waren klaarblijkelijk nog een tandje gezonder aangezien het ook EJZ niet lukte de A-finale te halen. Zwicht had een uitstekende voorwedstrijd waar ze de rode concurrent achter zich weten hebben te houden. In de finale viel de ambitie weer een tikkeltje weg en Zwicht kon weer terugkeren naar Della met de 6e plek.Zondag waren er uiteraard de klasserende velden, zo ook voor de eerstejaars achten en vieren die staan te trappelen om beginner af te worden. EJD kon de andere boten helaas niet bijbenen. EJZ en Zwicht vonden zich hier ook in en EJL was net een kleine seconde te traag om te kunnen vlammen in de finale. 

Development Zaterdag
Het Dev klassement is dit op zaterdag ook geroeid door de middengroepers die dit jaar nog geen NK ambities hadden. Bij de HDev2x gingen Roland en Joram steady pace weg in de voorwedstrijd maar kwamen ondanks een lekkere eindsprint tekort voor de finale. Bij Vincent en Tijmen kwam de man met de hamer  net te vroeg en zij haalden ook geen finale. De HDev4- van MGZ werd met een gedegen tempo 32 prima eerste in de voorwedstrijd en vervolgens 5e in de finale.
MGL legde een 2x en een 4- op het water. De 2x met Mathijs en Roel heeft een goede toon gezet door een eerste tijd te varen in hun voorwedstrijd. Met de 3e plek in de finale hebben ze ook een zevental puntjes voor het klassement binnengesleept! De 4- kan zelfs nog tevredener terugkijken met een eerste plek in de vw en een 2e plek in de finale! Ook hierzo een prima plek voor de eerste wedstrijd van het klassement, daar gaan we meer van zien!De roeiers des middengroep damesch volgen de trend prima met wederom een 2x en een 4-. De 2x met Florine en Sophie had nog wat moeite om het veld bij te benen en wisten zich niet te plaatsen voor de finale. De DDev4- had een nette 2e tijd in de voorwedstrijd maar er ging iets mis in de A-finale waardoor ze het moesten doen met de 6e plaats.
Tot slot heeft Lisa icm haar compagnon van Skoll ook gestart maar zal iets meer samen moeten trainen om volgende keer zeker te zijn van een finale plek!

Klasserend Zondag

Zoals gebruikelijk klappen de developments boten en een handvol andere zielen er op zondag ook nog een klasserende wedstrijd bij om zo hun status op te krikken. Van MGZ had je de 4- die trachtte voor het gevorderde blik maar werden er in de voorwedstrijd helaas uit gepareerd. Rowlandzocht zijn succes in de beginner skiff maar werd 5e in de voorwedstrijd aka geen finale plek :(. Vincent en Tijmen zijn ook nog beginneling maar hebben door afwezigheid van het B2x veld deelgenomen bij de gevorderde heren. Hier ook zat er niet hoger in dan de 5e plek.
MGL heeft een legioen skiffs op het water gelegd. Jaime, Mitch, Tom en Calvin startten allemaal het beginnelingen veld. Met 3 heren in de finale was het uiteindelijk Calvin die zelfstandig het veld heeft aangeveegd en er met een mooi blinkie vandoor ging!Daarnaast hebben van MGL Mathijs en Roel een zoveelste 5e plek voor Proteus binnengehaald en konden Hidde en Lucas prima meekomen in niet het lichte maar het zware 2- veld. Dat wil zeggen: de voorwedstrijd. In de finale bleek dat ze toch wat meer pizza’s en burgers hadden moeten eten want ze gingen naar huis met de, drie keer raden, 5e plek!
De LHDev4- stelde hun kunnen ook op de proef in het beginnelingen veld maar de reserves waren klaarblijkelijk opgebruikt de dag ervoor: een 4e plek was het resultaat.
En om een einde te maken aan deze ellenlange nabeschouwing nemen we MGD onder de loep. De Dev4- streed moedig in het gevorderde veld maar ging in de voorwedstrijd neder. Marleen skiffte zichzelf naar de 5e plek in het beginnelingen veld en Florine en Sophie in hun 2x ook naar een ondertussen niet meer zeldzame 5e plek! Voor de goede afloop hebben Kitty en Ingmar naast hun lopend NK ook nog even een Gevorderde 2- veld meegepakt. Daar moesten ze het opnemen tegen een sterke tegenstand die de 1e en 2e plek bezetten. Zodoende werden onze dames dus 3e van de gevorderden. 

Abstract:3 maal zilver en 1 maal brons op het NK
1 keer winst en onmeunig veel 5e plekken bij de rest van de Hollandia