19.5°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing Kek

Competitieroeiverslag - 22 januari 2019 - 00:53 - Door Nicolas wim Landuyt

De Kek. Na de eerste onderlinge en grote stap voor sapjes. Een tweede moment waar alle compo roeiers elkander uitdagen tot het duel. Waar winnaars zich afduwen op de hoofden van de verliezers. Een nieuw statussymbool.

De eerste ronde de selectie, die mannen en vrouwen zijn al door. Zij hebben hun respectpunten al verdiend. Nu is er echter nog een gigantische hoop sapjes die hun plaats in de vereniging nog niet heeft gevonden. Natuurlijk kan je je profileren a.d.h.v. de hoeveelheid wedstrijden die je elders hebt gewonnen en hoeveel Lagaers je hebt ingemaakt, hoe barweinig dat er ook mogen zijn tot nu toe maar intern ben je en blijf je een compotetitief sapje. Een grijze muis, of eerder een blauwe vis. Eentje die zeker niet de koploper van de school is maar zeker ook niet de laatste hoopt te zijn. Dat is de Kek.

Aankomen op de barstende barzolder. Waar trommelvliezen verpest worden en spieren verzuurd. Waar het slechtse ploegje het heeft te verduren terwijl de roem van de winnaar eeuwen in de gangen van Proteus zal blijven duren. Sapjes die elke vezel vullen met melk om vervolgens zo snel mogelijk hun bankje af te donderen om plek te maken voor hun teamgenoot, daarna alle trilhaartjes in hun longen en luchtpijp naar de klote helpen om de aanmoediging naar hun companion uit te brengen. Coaches en hulpverleners wiens handen bedekt zijn met bloed en blaren door het neerhouden van de litsen die de eerstejaars hun voeten aan de grond, of in dit geval aan hun ergometer, houden. Flitsen van fotgrafen die azen op ten einde raad gevallen roeiers, diafragma’s die sluiten om de pure miserie waar te nemen en foto’s die alleen maar die kwalen bevestigen.

Na dat iedereen en alles vernield is beginnen de mannelijke en hun vrouwelijke variant de finale. Een strijd tussen de besten. Ongeacht de inspanning die ze tellen daarvoor neerzetten blijven ze zichzelf overtreffen in deze slotfase. Bij de vrouwen kaapt “Ongekend” de titel weg. Bij de mannen, niet meteen verassend, sleept de zware top C4 “Solide” de prijs weg, terwijl de lichte variant “Bliksem” zilver weet te bemachtigen.

Al bij al een vermoeiende doch spierbal-verklarende avond. De sterkste en zwaksten zijn nu in kaart gebracht met de nodige compassie, bloed, zweet en tranen. De nacht ontfermt zich over een wonderlijke woensdagavond, de Kek komt aan zijn einde.