14.7°C, 3Bft. Inloggen

Nabeschouwing EUG

Wedstrijdroeiverslag - 23 juli 2018 - 15:17 - Door Tom van Woudenberg

16, 17 en 18 juli vonden de roeiwedstrijden plaats van de European University Games, een groot succes voor de ploegen van Proteus-Eretes!

Kwalificaties
Al tijdens de Damen werd er gekwalificeerd voor de EUG. Hier voeren de MGL4-, de MGZ8+ en Amber&Veerle overtuigend en daarmee wisten zij al direct een EUG startbewijs te bemachtigen. Voor de damesvierzonder ging er een langere procedure aan vooraf omdat zij op het kwalificatie moment bezig waren aan de slechtste race van het hele seizoen. Er werd uiteindelijk besloten om op eigen gelegenheid te gaan, mede mogelijk gemaakt door het privévervoer verzorgd door de coaches Erik en Justin.
Aankomst
Op de officiële aankomstdag verzamelde de groep Proteërs zich op OPORTO waar de dames al direct imponeerden en gescout werden door de Israëlische basketbal coach. Onder muzikale begeleiding van ACDC werd de reis vervolgd naar de universiteitsstad Coimbra waar iedereen werd afgezet bij een enorme tent mét eten! De lichte pikkies lieten dit aan hun neus voorbij gaan aangezien zij zelfvoorzienend waren met hun stapels zelfgebakken pannenkoeken.
De zondag werd er voor het eerst kennisgemaakt met de roeibaan, én het busvervoer in Portugese stijl; geduld is een schone zaak. De dames hadden wederom mazzel met hun privévervoer verzorgd door Taxi Justin.
‘s Avonds werd er een openingsceremonie gehouden á la Olympische Spelen, maar dan mini. Het waren Amber en Veerle die hier van konden genieten terwijl licht bezig was met pannenkoeken bakken en zwaar en de damesvier aan het voorbereiden waren voor de heats van maandag. (Lees: mariokarten, theedrinken, en Tsjechen wegwijs maken)
Voorrondes
Maandags barstte de strijd los.... Althans dat zou moeten, helaas lieten lang niet alle ploegen het achterste van hun tong zien en was het vooral Delft wat show maakte in de heats van de W4- door tot op de finish te blijven strijden. Het was dan ook de Proteus damesvierzonder die met de snelste tijd direct door was naar de A finale. Met een heerlijke lunch én koffie verzorgd door Ingmars ouders werd er snel en goed hersteld terwijl Zwaar zich netjes plaatste voor de A finale en zo de ziekige Thijs van een extra hersteldagje kon genieten. 
Dinsdag was het de beurt aan Licht en Amber&Veerle om te shinen op het Portugese water. Het waren ‘races for lanes’ en het zonnetje deed der alles aan om mooie plaatjes te kunnen produceren. De Proteus Lichte vierzonder wist deze wedstrijd als eerste te finishen terwijl Amber Stie-en—stra en Veerle Koet-Kot-Koot zich naar een vierde plaats knokten. 
Chillen
Buiten de races om werd er hard gerelaxt, hersteld, de Happn bijgewerkt en thee gedronken om optimaal fit te blijven. Eigenlijk is zo’n toernooi maar wat saai. Maar omdat het EUG meerdere sporten huisvest werd er door Zwaar en de Dames besloten om ‘s middags de handbaldames aan te moedigen en zo de sleur te doorbreken. Bij binnenkomst in de handbalzaal werd er gekozen om de ‘roze’ shirtjes aan te moedigen dus hadden Allard en Friso de supermarkt geplunderd voor roze merchandise, bij terugkomst in de zaal bleek echter dat de roze shirtjes slechts voor inlopen bedoeld waren. Het mocht de pret niet drukken en zo werd ‘Les Bleus’ vol enthousiasme naar de winst toegeschreeuwd. Na deze wedstrijd was het tijd voor de Oranje dames, en met nieuwe merchandise werden ook deze dames toegejuicht. Het aanmoedigen had resultaat: de handbalfinale werd beslecht tussen Oranje en Les Bleus.
Finaletijd!
De woensdag stond in het teken van de finales met volop medaillekansen. Eindelijk mocht Licht beginnen aan hun zoute eten nadat ze hun oranje bandjes gescoord hadden bij de weging. Tijdens de race van de Lichte vierzonders deden de Engelsen toch ineens een trucje en zo was het Oxford aan de leiding terwijl Calvin Matthijs Rens en Berend tijdens de race lange tijd op medaillekoers lagen. Het waren echter de Hongaren die wederom lieten zien over een majestueuze eindsprint te beschikken en zo werden de Proteus jongens naar de vierde plek verwezen.
Daarna was het tijd voor de race van Amber&Veerle en dat beloofde spektakel te worden want de dames waren uit op revanche na de blamage tijdens de Holland Beker waar Aegir ineens vleugels kreeg en er met de klassementswinst vandoor ging. Team Appel&Peerle was ditmaal on fire. Ze wisten dat ze aanvallend moesten varen om kans te maken op de medailles. Met een prachtige race schoven ze door het veld. Uiteindelijk kwam het wel weer aan op de laatste meters tijdens de eindsprint waarbij Aegir naar een vierde plek werd verwezen maar Reading nog langs zij schoof. Amber en Veerle eindigden met deze spannende race in dit taaie veld op een derde plek met een Bronzen plak om de nek.
In het middagblok was het tijd voor team Blond: Kitty Ingmar Jolien en Renée hadden ‘s ochtends nog flink wat havermout naar binnen kunnen werken en verschenen zo topfit aan de start. De spanning was groot maar vanaf haal 1 wisten zij de race te controleren door hun vliegende start. Het was Euros die de dames scherp hield en bleef aandringen maar het Goud bleef in handen van de Proteus dames.
Na deze race was het tijd voor het grove geweld en verschenen de zware achten aan de start. De troef van deze ploeg werd echter al bij de start gespeeld en zo konden zij de eerste 1000 meter stuivertje wisselen met de sterke acht van Imperial, ver voor de rest van het veld. Toen uiteindelijk Imperial hem wegtrok werd het een taaie race voor Allard Pieter Friso Ruben Carlo Ries Jaime en Thijs waarbij ook de rest van het veld nog erg dichtbij kwam. Eva moest nog even de stuur van Aken voor laten gaan maar uiteindelijk wisten de jongens toch de zilveren medaille veilig te stellen.
Uittraining
Na de medailleceremonies was het mochten ook deze wedstrijdroeiers uittraining. Met 6L gin tonic werd een goeie basis gelegd en tijdens Italiaanse pizza’s werden boegenpraatjes ten gehore gebracht en gezongen met Noren. ‘s Avonds werd de ‘ONZE SHOW’ (Matthijs over de Lichtshow) nog eens herhaald om na afloop in de AAC bar de resultaten nog eens uitgebreid te vieren!
Om 2:45 toen iedereen eindelijk weer terecht was werd de terugtocht alweer ingezet voor een deel van de groep en met een ‘vluchtje van niks en oerdegelijke landing’ was het EUG voorbij en werd het seizoen definitief afgesloten.
Woordenboekje:
Accreditatie: Dé gadget waarmee je ultiem cool bent; een oranje keycord met kaartje waar Naam Land en Sport op vermeld staat, errug handig in noodsituaties: Dé enige manier om erachter te komen met wie je nou eigenlijk geregeld hebt.
A winners heartbeat: De slogan van de organisatie die het moest afleggen tegen GET HYPED en helaas verloor.
EUG: Europese University Games, soort Europese Studenten Olympische Spelen.
Eveline: Chef the mission
GETHYPED: een lekkere slogan onder álle snapchats.
Happn: Locationbased tinder speciaal voor João’s en Nereïden
João: zeer frequent voorkomende naam op Happn, bij drie Joãos achter elkaar wordt dat beloond met een superlike.
Jolientje: Een totaal verkeerde inval met random opmerking in een gesprek.
Montemor-o-Velho: De Roeibaan
‘Onze Tsjech’: een hele aardige jongen die de eerste avond de wanhoop nabij was en even op weg geholpen moest worden; zijn werkelijke naam is te moeilijk om te onthouden
Swapfiets: Sponsorde niet maar was wel aanwezig en geliefd langs de baan.
Taxi Justin: Elite vervoer voor MGD
Tinder: De plek waar onderhandeld wordt, wie met wie gaat tijdens feestjes maar ook poloswaps etc.