15.1°C, 2Bft. Inloggen

Nabeschouwing Gyas Meerkamp en Koninklijke Hollandbeker

Wedstrijdroeiverslag - 05 juli 2018 - 10:52 - Door Anouk van Leeuwen

Afgelopen weekend reisden de competitieroeiers af naar het hoge noorden terwijl een gedeelte van de wedstrijdroeiers de laatste 2k op de Bosbaan voeren van het jaar.

Gyas Meerkamp 
Afgelopen zaterdag vond de 2e editie van de Gyas Meerkamp plaats op het Hoornsemeer. 12 ploegen van onze vereniging reisden af naar het mooie Groningen om de eer van Proteus hoog te houden. Op de BoWa waren enkel C4’en te vinden, want alleen de eerstejaarsploegen uit de Stuurboord NOOC bokaal startten deze wedstrijd, waarmee ze hun roeiseizoen afsloten.

De Gyas Meerkamp is een nieuwe wedstrijd en werd dit jaar pas voor de 2e keer georganiseerd. Dit was aan sommige punten wel te merken: vanaf het tweede blok was er al een uitloop van bijna een uur. Hierdoor konden tijdens de sprint, later op de middag, enkel de A-finales van bepaalde velden doorgaan. Maar het heerlijke zonnetje, de koude Desperado’s en de mooie locatie maakte veel goed! Naast de roeiboten was er genoeg ander vermaak op het water. Zo kon er gratis gesupt worden en was er een oldtimer-boot op het water te vinden. De sfeer zat er in ieder geval goed in!  
‘s Ochtends werd er in een achtervolging 2.2 km om de eilanden afgelegd, waarna ‘s middags de echte strijd begon op de 400m boord-aan-boord sprint. Het water was ruig, waardoor zeker de 2.2 km voor de eerstejaarsploegen een uitdaging was.  
De dag begon vroeg met de C4’en gevuld met dames uit poule 2. Namens Proteus verscheen MBMB, die met een 11e plek op de 2,2 km eindigde. Hiermee plaatsten zij zich in de B-finale, waar ze achter Skoll en Argo derde werden.
Vervolgens was het de beurt aan de here uit poule 2. Hierin startten Velox Cito, Compensatie, Schuimkop, Rap’s en Pingu. In deze poule spande het vooral om Pingu, aangezien zij voor deze wedstrijd net op een eerste plek in de bokaal stonden. Dit resultaat hebben zij waargemaakt met een nette tweede tijd, achter hun concurrenten van Gyas. Daarnaast behaalden ze een vierde tijd van heat 3, welke geroeid werd door 53 ploegen. Na Pingu presteerde van de Proteus ploegen Rap’s het best op deze lange afstand. De overige Proteus ploegen wisten zich echter niet in de A-finale te plaatsen.
De dag vervolgde zich met de heren uit poule 2, waarin Tandtoe en Das Boot op het water te vinden waren. Das Boot roeide een nette tijd en werden 4e in hun veld, waarmee ze met een plek in de A-finale werden beloond. Hier eindigden ze weer op een vierde plek.
Vervolgens was het weer de beurt aan de dames. Uit poule 1 verschenen Hoezo?, BOOTY, Janita en VLOT aan de start. Deze laatste twee werden respectievelijk 5e en 4e en sloten hiermee hun roeiseizoen af.
De dag werd afgesloten met de A-finale van de heren uit poule 1. Pingu startte in baan 4, meteen naast hun concurrenten van Gyas. Zij hoefden deze sprint alleen te winnen voor een taart en moesten een goede tijd roeien voor de bokaal. Na 400m te hebben afgelegd eindigden de mannen van Proteus net op een tweede plek en moesten de taart weggeven aan de jongens van Turboot, maar al vrij snel was bekend dat de bokaal dan toch echt binnen was. Deze werd met een luid ingezet Venster in ontvangst genomen, waarna de hele ploeg uiteraard in het water belandde.  De NOOC overwinning was een feit en moest, naast de verjaardag van onze lieve voorzitter, natuurlijk goed gevierd worden op het Gyas Meerkamp feest! Al met al was het een geslaagd weekend en zal de beker binnenkort natuurlijk op Proteus te bewonderen zijn.


Koninklijke Hollandbeker 
Dit weekend werd er door de middengroepen en ouderejaars wedstrijdroeiers weer afgereisd naar de Bosbaan in Amsterdam. Een zonnig weekend met harde tegenwind zorgde weer voor spannende wedstrijden. Voor de middengroepen werden hier ook de laatste punten van het klassement binnengehaald. Reuze spannend, want er konden dubbele punten worden verdiend.  

Het hoofdnummer van de Hollandbeker is, je raadt het niet, de Hollandbeker. Dit is de heren skiff in toernooivorm over heel het weekend. Stefan deed hieraan mee. Hij schopte het tot en met de halve finale, waar hij zijn meerdere moest bekennen aan onder andere Mahe Drysdale.
Roos lag dit weekend weer aan de start in de dubbeltwee met Lisa Scheenaard, haar maatje van de eerste wereldbeker. Ook met haar kan ze nog steeds heel hard varen liet ze zien door de rest van het veld met een gat van 25 seconden naar huis te varen.
Bart verscheen beide dagen aan de start in de vierzonder met zijn maatjes van Asopos, Vidar en Willem III en heeft op zaterdag in het lichte veld geblikt! Ook voer hij hard genoeg om met deze boot naar Luzern en misschien ook naar het EK te mogen!
Ellen ging dit weekend weer van start met de dames Hollandacht, dit keer gewoon in Amsterdam op de Bosbaan. Ook hier lieten ze zien bij de besten te horen en ze wonnen het veld met grote voorsprong!
Peter stuurde een viermet van de University of London Boat Club. In het veld lagen ze tegen Laga en Orca, wie ze beiden voor wisten te blijven! 

Klassementen
De zaterdag was de dag van de klassementen. De eindstand was nog spannend in veel velden, onder andere in de dames dubbeltwee. Amber en Veerle leidden dit veld tot de Hollandbeker, maar met slechts één punt voorsprong op Aegir en Njord. De tegenwind leek in het voordeel voor deze krachtpatsers, en ze gingen dan ook lange tijd op kop. Slechts tien meter voor de finish legde Aegir nog net hun puntje ervoor. Desalniettemin een prachtige tweede plek in het klassement!
In de andere klassementsvelden (waar Proteus aan meedeed) was het iets minder spannend, maar nog steeds konden veel ploegen als ze het goed zouden doen nog een podiumplek kunnen bemachtigen. De dames vierzonder, de lichte vierzonder met Hidde, Rens, Matthijs en Calvin  en de zware vierzonder behielden echter allen hun vierde plek. Hiermee vielen ze helaas net buiten het podium, maar verdienden ze wel een punt. De lichte vierzonder met Cees, Tom, Lucas en Hidde wist nog wel een plek te klimmen naar de vijfde plek in het klassement, negen punten achter hun maatjes.