15.1°C, 2Bft. Inloggen

Nabeschouwing World Cup Linz

Wedstrijdroeiverslag - 28 juni 2018 - 22:28 - Door Anouk van Leeuwen

Afgelopen weekend werd de tweede World Cup gevaren in Linz, Oostenrijk. Vier van onze toppers verschenen er aan de start. Roos in de W2x, Ellen in de W8+, Vincent in de M8+ NED2 en Diederik als stuurman van de M8+ NED1. Alle vier hebben ze fantastisch gepresteerd en ze komen dan ook terug met prachtige verhalen!

Roos was voor de tweede World Cup van partner gewisseld en kwam afgelopen weekend met Karolien Florijn aan de start. Ze varen meteen in de eerste race hard en plaatsen zich in een veld met wel elf boten direct voor de A-finale. Ze varen daar naar een prachtige tweede plek achter Nieuw-Zeeland. 

Ellen had dit jaar na een pauze van een jaar het roeien toch weer opgepakt. Het W8+ veld had 6 inschrijvingen, daarom had ze een race for lanes op vrijdag voor de finale op zondag. De race for lanes ging wat minder, maar de finale wisten ze met overtuiging te winnen! Over haar race van zondag vertelt Ellen: ‘Het was echt een hele gave race! En het geeft heel veel vertrouwen voor de rest van het seizoen dat we zo stabiel goed kunnen varen. Ik ben ook heel blij dat het zo goed gaat dit jaar, ik heb een goed moment uitgekozen om weer terug te komen!’Er lagen dit weekend maar liefst twee Nederlandse herenachten aan de start. Beiden hebben het erg goed gedaan. NED1 met Diederik als stuur wordt derde op 2.5 seconden achter Duitsland en NED2 met Vincent finisht slechts 3 tienden later op een vierde plek. Diederik vertelt over afgelopen weekend in Linz: ‘De resultaten in de achten waren opvallend goed. Ik ben zeer content met het beeld dat wij als Nederlandse mannensectie aan de wereld tonen en hoop dat de toekomst meer zal brengen.’ 

Vincent roeide nog niet lang samen met de anderen in zijn acht. Over zijn uitstapje met de talentenacht vertelt hij: 

‘Mijn reis naar de World Cup in Linz begon eigenlijk op het NK afgelopen april. Ik startte daar met Sander de Graaf in de tweezonder, waar ons resultaat zo goed was dat we op eigen kosten de eerste World Cup van dit jaar in Belgrado mochten starten. Ondanks onze beperkte ervaring op World Cups kwamen we daar aardig mee met het internationale veld, met een prima 11e plek uit 22 ploegen. 

Dit viel de bondscoach Mark Emke ook op. Hij nodigde ons uit, om samen met een aantal andere roeiers een tweede acht te vormen, naast de bestaande Holland8. Hierna hebben we onszelf maar omgedoopt tot de talentenacht van de KNRB. Na 2 weken trainen mochten we op reis naar het mooie Ottensheim, dichtbij Linz, om tussen de big boys mee te doen. De eerste wedstrijddag bestond uit 2 heats, die elk als timetrail gevaren werden, een nieuwe vorm waarmee de FISA deze wedstrijd aan het testen was. Onze heat bestond uit Groot-Brittannië, Italië en de Holland8, en we zouden eerste moeten worden om direct door te mogen naar de A-finale. De kans daarop leek ons heel erg klein, dus we besloten onze krachten te sparen door alleen de eerste 1000 hard te varen. 

De volgende dag moesten we tegen GBR, GER, ITA, NZL en POL, waarvan 2 ploegen niet door zouden gaan naar de A-finale. Allemaal ploegen van wereldformaat, maar wij hadden als talentenacht niks te verliezen dus startten weg alsof ons leven er vanaf hing. De 100meterbokaal werd binnengekopt en op de 1000 meter lagen we nog steeds lekker in het veld op een derde plek! Daarna begonnen de benen toch wel een beetje te verzuren, waar de meesten ploegen doorversnelden zakten wij een beetje weg. Uiteindelijk kwam het aan op de laatste haal. Ons stuurtje lag op de finish achter het stuurtje van de acht van Nieuw Zeeland, dus we dachten, hier eindigt ons avontuur. Na ongeveer een eeuwigheid kwam het resultaat op de borden en wat bleek, we waren toch door naar de A-finale, met 0.01 seconden verschil! Op de finishfoto kun je zien dat er slechts een boegbal tussen paste. De Nieuw Zeelanders roeiden in een Filippi, wij roeiden in een Empacher, die een meter langer is, waardoor het voor onze stuur leek alsof we achter lagen! Moraal van het verhaal, op de finish is de race pas beslist, elke haal telt! 

De zondag, de dag van de finale voelde eigenlijk al als een bonus. Voor mij en de meesten uit onze boot was het de eerste A-finale op een World Cup en dat een land met 2 achten in de finale ligt komt eigenlijk niet voor. Aangespoord door het succes van de dag ervoor kwamen we na een ongelofelijke race door op een vierde plek! Slechts 2.79 seconden achter de winnende Duitsers, en slechts 0.3 seconden achter de "echte" Holland8, zo dichtbij, dit was echt een enorme ervaring die me nog lang zal bijblijven!Ik heb nog heel veel dingen weggelaten (ask me about it) maar dit was zo'n mooi weekend, dit zijn de dingen waarom ik als wedstrijdroeier zoveel train! De komende weken ben ik aan het selecteren en seatracen voor de volgende World Cup, in Luzern. Hopelijk met eenzelfde mooi resultaat. Als laatste wil ik graag nog iedereen bedanken die mij en de andere Proteërs volgen op de internationale wedstrijden! Dat je in het buitenland nog steeds aanmoedigingen krijgt van je thuisclub wordt echt enorm gewaardeerd!’