9.5°C, 2Bft. Inloggen

Nabeschouwing Rottebokaal

Competitieroeiverslag - 16 mei 2018 - 12:52 - Door Sylvie Wigmans

Afgelopen weekend vond alweer de 35e editie van de Rottebokaal plaats op de Willem-Alexander Baan. Proteus was weer goed vertegenwoordigd met maar liefst 54 ploegen; meer dan Skadi zelf! Lees hier de volledige nabeschouwing.

Het grote aantal Proteus ploegen dat deelnam dit weekend, bestond vooral uit eerstejaars competitieroeiers. De Rottebokaal is namelijk de enige wedstrijd die zowel in de Bakboord- als de Stuurboordbokaal van de NOOC is opgenomen. Voor deze ploegen wordt de voorwedstrijd gedaan met een doorstart en moet er 1 km afgelegd worden. De finale is 2 km en wordt vanuit stilstand gestart. Alle overige ploegen moeten telkens 2 km vanuit stilstand afleggen. Op zaterdagmiddag was er daarnaast ook nog een sprint van 250 en 500 meter die geroeid kon worden. Omdat Skadi dit jaar hun lustrum viert, organiseerde zij zaterdagavond een groot feest in het Excelsior stadion.
Wat opviel, was de grote groep Proteëers die dit weekend telkens naast de baan mee fietste met de roeiers. Dit weekend waren er namelijk compopunten te behalen door de eerstejaarsploegjes door een andere ploeg aan te moedigen. Menig coachkader werd dan ook ingehaald door een groot aantal blauwe wedstrijdshirtjes. Ook ploegen van andere verenigingen werden luidkeels toegeroepen. Bij enkele C4’en heeft deze aanmoediging gelukkig geholpen!

Zaterdag
Op zaterdag zat de sfeer er op de Willem-Alexander Baan goed in: de combinatie van het lekkere weer en de live muziek van de lustrumbandjes zorgden ervoor dat bijna iedereen buiten op het gras elkaar met een Bavaria biertje aan zat te moedigen.  Het weekend ging van start met de heren uit poule 1 van de Bakboord bokaal. Vanuit Proteus waren dit Momentum, Welvarend, OP’slag, MAKREEL en Opgelet! GO!. Deze eerste drie wisten zich te plaatsen voor de A-finale, de overige twee belandden in de B-finale. Hierna was het de beurt aan de dames uit poule 1 van de Stuurboord bokaal. Hierin verschenen BOOTY en Janita, die zich kwalificeerden voor de A-finale. Hoezo? en VLOT plaatsten zich in de B-finale.
Vervolgens mochten de Heerenclubachten van start gaan. Zowel Illuster als Optimael roeiden een goede voorwedstrijd en behaalden allebei een plekje in de A-finale. Voordat de Damesclubacht mocht verschijnen, startten er eerst een paar heren in een dubbeltwee (The Rowing Stones) en twee gladde vieren (Badbeer en Vrijmiboot). Zij eindigden helaas onderaan bij de voorwedstrijden. Damesclubacht Riskant wist zich vervolgens te plaatsen in de A-finale.
Daarna was het de beurt aan vijf ploegen in het HCl 1x veld. Alexander, Roger, Niels en Timothée mochten door naar de A-finale. Gilles, lid van eerstejaarsploeg Pingu, startte ook zijn eerste wedstrijd in een skiff omdat aan de Stuurboord bokaal geen ervaren roeiers mee mogen doen. Hij plaatste zich in de B-finale.
Na een groot aantal voorwedstrijden, werd het nu tijd voor een finale! De heren die de Rottebokaal deze ochtend hadden geopend verschenen nu weer aan de start. Welvarend staat op dit moment 2e in de Bakboord bokaal, maar zij wisten hun concurrenten van Laga deze dag niet voor te blijven in de finale. Ook in de B-finale werd er helaas nog niet getaard door Proteus. Na deze finale verschenen er nog meer C4’en vanuit Proteus. Potentiaal plaatste zich in de C-finale in het BB H2 veld. Damesploeg MBMB roeide een goede voorwedstrijd en mocht de A-finale roeien in poule 2 van de Stuurboord Bokaal. Ook was het  tijd voor dames Top C4+ Ellende om te laten zien wat ze konden. Na hun voorwedstrijd wisten ze zich te plaatsen in de A-finale.
Vervolgens mochten de dames in hun skiffen het water op. Hierbij was geen voorwedstrijd. Maaike, Merel en Anoeska werden respectievelijk eerste, tweede en derde en de eerste taart door Proteus van dit weekend was dus behaald!
Niet lang daarna kwam de volgende overwinning, want ook Heerenclubacht Illuster liet Laga en Neures achter zich en werd eerste in hun finale.
Hierna verschenen er weer een aantal C4’en aan de start in de finales van het SB D1 veld. Hoezo? en VLOT grepen net naast de winst en werden respectievelijk tweede en derde. Ook Damesclubacht Riskant wist geen taart te behalen in hun finale.
Dames Top C4+ Ellende eindigden in hun finale op een derde plek. De eerste 1 km legden zij sneller af dan de rest, maar in de laatste kilometer waren Skadi en Njord toch net wat sneller. Aangezien Ellende op dit moment tweede staat in het Klassement, hadden zij graag met de winst naar huis willen gaan.
Alle 2 kilometer wedstrijden zaten er voor deze dag op, dus het werd tijd voor de 250 en 500 meter sprint! Er verschenen deze middag een groot aantal ploegen in 8+, 4+, 4*, 2x en C4+ boten. Pascalle en Maaike haalden nog een taart binnen voor Proteus. Ook was er een speciaal veld voor de comporoei commissies. Hierin verscheen ook onze eigen Toercie in een C4+!

Zondag
Op zondag was de sfeer op de Willem-Alexander Baan compleet anders dan de dag ervoor. De zon was ingewisseld voor harde wind en de lustrumbandjes voor roeiers die bij het aanmoedigen nog harder moesten schreeuwen om door de wind heen te komen. Maar het roeien gaat natuurlijk gewoon door! Als eerste verschenen er maar liefst zes Proteus ploegen in de voorwedstrijd in het SB H1 veld. Dit waren Das Boot, Rap’s, Pingu, Schuimkop, Velox Cito en Compensatie. Pingu wist de voorwedstrijd te winnen met acht seconden voorsprong en plaatste zich als enige Proteus ploeg in de A-finale. Hierna verschenen er twee damesploegen in de voorwedstrijd van poule 1 in de Bakboord bokaal. Quattrow plaatste zich, tegen verwachting in, ook in de A-finale. “We staan op dit moment best wel onderaan in poule 1 en we hebben het feest van gister ook nog even meegepakt.” Damesploeg Stuk plaatste zich in de B-finale. Ook de Proteus ploegen die volgden mochten door naar de A-finale: Kwik, Kwek en Kwak (D2x), Capabel, Natuurlijk en Strak (alledrie DCl 4*).
Vervolgens was het alweer tijd voor de finales van SB H1 en BB D1. Omdat Pingu op dit moment tweede staat in hun bokaal en zij hun voorwedstrijd ruim hadden gewonnen, zagen zij de finale wel zitten. Helaas wisten zij de overwinning niet binnen te halen en eindigden op een derde plek. Ook Quattrow slaagde er niet in om de winst te behalen. Zij werden 4e. Stuk eindigden net op een tweede plek in de B-finale.
‘s Middags waren het ook weer vooral de C4’en die op het water te vinden waren. Als eerste ging het BB D2 veld van start. Hierin verschenen Cataratas, Noottella en de Astrownuts. Deze laatste ploeg wist zich te plaatsen in de A-finale. Vervolgens was het de beurt aan de zware Top C4+ Donker. Zij staan op dit moment vijfde in het Klassement dus moesten een goede tijd neerzetten. Echter plaatste Donker zich voor de C-finale, die zij vervolgens wel ruim wisten te winnen. Ook ploegje Tandtoe kwam voorbij in het SB H2 veld. Zij moesten het doen met een D-finale.
Vervolgens werd de laatste taart voor Proteus dit weekend behaald door Natuurlijk in de A-finale. Zij wonnen (natuurlijk) met 6 seconden voorsprong!

Vier taarten in totaal voor Proteus dus dit weekend. Deze werden behaald door Maaike in de DCl 1x, Heerenclubacht Illuster, VE-TWO in de dames 2x en Natuurlijk in het D4* veld. We blikken (of taarten?) terug op een geslaagd weekend en een mooi feest in het stadion en kijken alweer uit naar de 36e editie van de Rottebokaal!