19.4°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta

Wedstrijdroeiverslag - 10 mei 2018 - 15:55 - Door Coen Jansen

Met bloed, zweet en tranen hebben de wedstrijdroeiers van Proteus afgelopen weekend de Damen Raceroei Regatta geroeid. Of dat wil zeggen, vooral met zweet eigenlijk. Het was namelijk erg warm. Binnen zitten in de koele airco lucht was beslist geen overbodige luxe. Ondanks deze hoge temperaturen wisten veel van de roeiers erg goede resultaten neer te zetten en kunnen we het zeker een geslaagd weekend noemen.

Zaterdag
De zaterdag begon al dikke prima toen de HG4+ van MGZ de A-finale haalden en vervolgens in die A-finale ook nog eens wonnen. Dit is voor Ruben en Tijmen hun 3e blik, wat vroeger zou hebben betekend dat ze overgangs zijn en zonder mouwtjes mogen roeien. Het gerucht gaat dan ook dat Proteus binnenkort nog 2 kale koppen rijker is.
De Zwicht had in hun overvolle veld in de voorwedstrijd een plekje in de B-finale weten te verdienen. Daar ging het echter iets minder voorspoedig en ze eindigden op een 6e plaats.
De chronologie van de voorwedstrijden volgende waren daarna de Eerstejaars Dames aan de beurt. Met een 2e tijd in de voorronde en een 4e tijd in de A-finale hebben ze laten zien dat die Bicep Curls voor iedere training wel degelijk ergens goed voor zijn.
Edwin en Keenan zoefden er in hun afzonderlijke voorwedstrijden in het HG1x veld van door waarbij Edwin zich heeft kunnen plaatsen voor de A-finale. Jiri&Bart en Olav&Steven hebben lekker gestaan. Van het een kwam het ander en uiteindelijk zijn deze twee 2-’ers respectievelijk 2e en 1e geworden in de A-finale! Steven heeft hiermee een zeer vlot montuurtje veroverd waar zelfs Donnie nog een puntje aan kan zuigen. In het DDev2x veld streden Veerle&Amber en Sofie&Romy van MGD voor ‘n plekje in de A-finale. Het vreselijke ‘Proteus wint de voorwedstrijd’ syndroom dat voorheen was geconstateerd bij MGD leek echter als sneeuw voor de zon verdwenen toen Veerle&Amber een blik trokken in de A-finale!
MGZ heeft ook niet stilgezeten dit weekend in het HDev 4- veld en met twee bootjes zowel de A- als de B-finale gehaald! In de finales waren de boten kennelijk toch aan elkaar gewaagd want ze behaalden beide de 4e positie. Wat een toeval!
Anouk plaatste zich ‘s ochtends met twee vingers in d’r neus voor de A-finale. In de A-finale eindigde ze echter slechts 2 seconden achter aartsrivaal Vidar en moest daardoor genoegen nemen met de 2e plek.
MGL nam zoals bekend met 2 bootjes deel in het LHDev4- veld. Tom was eerst nog een fractie te zwaar om in te wegen maar kon dat goed maken door zich in het zweet te werken met een mini bootcamp in de kleedkamer. De voorrondes waren voor beide boten geen probleem, maar in de finale bleek Argo sterker dan eerst en griste de 2e plek weg voor de neus van MGL, die 3e en 4e eindigden.EJZ stapte in de voorronde buiten hun normale race procedure door de eerste 500 m voor te liggen op de rest. Uiteindelijk haalden alleen de twee klassement koplopers hen nog in en verzilverden zo hun plekje in de A-finale. De finale was helaas niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar er zijn toch mooi wat klassementspuntjes geSprokkeld.
EJL had helaas ook een wat mindere dag en hebben geen finaleplek kunnen bemachtigen. Een deel van EJL althans, want Joris en Thomas hebben toch de finale hebben geroeid als invallers bij Skøll en Vidar!
MGD in het DDev4- veld participeerden eveneens met 2 boten waarvan het tweede in combinatie met een Vidar chick bootje Ondanks fikse tegenstanders wist het eerste bootje de dames de A-finale te bereiken, alwaar ze eindigden op de 5e plek.Tot slot hadden Lukkes en Mirja alleen nog een A-finale te roeien omdat de velden relatief klein waren. Maar zoals Johan Cruijff lang geleden al mooi verwoord heeft: “Minder tegenstanders is nog geen doelgarantie”. Zo eindigden Lukkes i.c.m. Willem III 2e in hun veld en Mirja i.c.m. Orca op een knappe 3e plek. 

Zondag
Tijmen en Niels begonnen zondag met hun roeiverwikkelingen in het HB1x veld. Finales zaten er echter niet in aangezien beide boten werden uitgesloten. Om deze erbarmelijkheden weer recht te zetten scoorde Mirja in haar voorwedstrijd wel met overtuiging de eerste plek. In de finale kwam ze jammer genoeg net tekort voor de overwinning, want die ging naar een van de twee deelnemende Nautilus roeiers.
De lichte heren skiffeurs van Proteus hadden eveneens een redelijke dag. Edwin moest helaas na de voorronde zijn spullen pakken, maar Keenan eindigde 4e in de LHB1x A-finale van en Bart 2e in het LHE1x veld!
De dames van MGD kunnen aardig trots zijn op hun prestaties in het DGb4- veld. Een eerste plek in de voorwedstrijd en vervolgens een tweede plek in de finale doet niemand ze na! Het DG2x veld werd ook goed vertegenwoordigd door MGD. Sofie&Romy, Veerle&Amber en Argo&Anouk hebben straffe races gevaren waarbij Argo&Anouk zelfs 2e eindigden in de A-finale!
In het motto van ‘Team Proteus is nog sneller dan het licht, dus vecht als een man en geef je over en EJ4+’ kruipt de Zwicht toch steeds een plekje hoger ieder wedstrijd. Zondag gingen eindigden ze zo 2e in de B-finale. EJL had een eigenaardige voorwedstrijd waarin de tijden heel dicht bij elkaar lagen, maar toch moesten genoegen nemen met de 6e plek. Voortaan zal EJL ook doorgaan in het 4+ veld en zijn vandaag de dag al hard daarvoor aan het trainen.
EJZ kreeg het voor elkaar om opnieuw de A-finale te bereiken in een steady voorwedstrijd, maar de finale zelf werd door menigeen omschreven als een prank. Een minstens even gewaagde prank was het stelen van de G van Laga aan het eind van de dag, die voor EJZ de grootste waarde had omdat zij per slot van rekening roeien in de BigG.
De heren elite achten vervolgens hebben na een bonte voorwedstrijd zich tegoed gedaan aan een goed bord gratis droge pasta met liefde bereid door de orga van de Damen. Toen de heren hun massapercetage carbs weer tot acceptabele hoogtes hadden bijgegeten kon de A-finale worden gestart. De eerste boot kon de hele race goed zijn 2e plek goed verdedigen en de tweede boot heeft laten zien dat ze prima meekomen in het middenveld.
De dames van EJD hebben een ijzersterke voorwedstrijd geroeid. De finale heeft ze echter de kop gekost door ongelukkig getimede materiële perikelen. Vooralsnog is de toon wel gezet voor op de Westelijke Roeiwedstrijden waar we ongetwijfeld meer gaan zien van deze dames.
Tot slot hoefden de boys van MGL in het LHGb4- veld door een terugtrekking van Aegir alleen de A-finale te roeien. En die taak hebben ze meer dan uitgevoerd! Ze eindigden namelijk 1e en 2e, wat resulteerde in een onvergetelijke blikkenborrel op PE. En ook Roos heeft met haar vriendinnen van de Bond het DE4x veld aangeveegd en het laatste blik voor Proteus van het weekend binnengesleept. 

P.S. Een grote shoutout naar de roeiers van Proteus die zich na de Damen hebben weten te kwalificeren voor de EUG in Portugal deze zomer. Het gaat om de M8+ met Jiri, de LM4- met Calvin, de W2x met Veerle en de LW1x met Anouk. Gefeliciteerd!