19.6°C, 4Bft. Inloggen

Nabeschouwing Skoll cup en Ghent International Spring Regatta

Competitieroeiverslag - 16 april 2018 - 18:15 - Door Michelle Dubbeld

Afgelopen weekend werd er tijdens de Skøll cup op de Bosbaan hard geroeid door maar liefst 35 Proteus ploegen. Door dit enorme aantal roeiers moest de BoWa twee keer op en neer naar Amsterdam. Een gezellige wedstrijd, al was de tribune redelijk leeg. Verspreid over het grasveld vond je hier en daar een studerende student in het zonnetje, want naast de focus voor de wedstrijd lag deze toch ook een beetje bij de tentamens...

Voor de eerstejaarsploegen was dit de tweede Stuurboord bokaal. De poules zijn definitief ingedeeld en iedereen roeit nu tegen boten van zijn/haar eigen niveau. Zaterdag begon met de tweede poule van de heren C4+. Compensatie en Das boot mochten na de voorwedstrijden de strijd met elkaar aangaan in de A finale waar Compensatie er vandoor ging met de overwinning en de eerste taart van dit weekend en Das boot eindigde daar vlak achter op een mooie tweede plaats. De dag vervolgde met het Heren clubachten veld waarin  Illuster en Optimael beide als eerste eindigden in de voorwedstrijden en vervolgens in de A finale plek twee en vier wisten te bemachtigen. De volgende race ging tussen de verschillende disputen van Nederland in een C4+. Vanuit Proteus lieten Team Tank en D.H.B.G. Delirium hun beste halen zien en eindigden netjes op een eerste en derde plaats! Daarna waren de NOOC dames poule 3 en heren poule 1 aan de beurt. In de eerste herenpoule streden maar liefst vier Proteus herenploegen om het hoogste plekje. Pingu ging hier net niet mee vandoor, zij eindigden met een klein beetje teleurstelling op de tweede plaats. Zij zijn dan ook van plan om nog harder te gaan trainen om toch bovenaan te eindigen. Onbepaald en Turbulent behaalden beide de B finale in het dames 4+ veld en bemachtigden een eerste en derde plaats. Hierna mochten Natuurlijk en Capabel de A finale starten in het dubbel vier veld waar zij als tweede en vijfde de finish over gingen. Daarna was de bestuurs dubbeltwee van Annelies en Marijn aan de beurt. In eerste instantie zouden zij 2K gaan roeien, maar omdat dit toch wat heftig was is dit veranderd naar 1000 meter zodat elk bestuurslid deze wedstrijd zou overleven. En in tegenstelling tot een andere bestuurs dubbeltwee zijn zij ook nog gefinisht, en wel als derde. Daarna vervolgde nog een spannende finale, nadat Donker de heren TopC4+ als eerste de finish over kwam tijdens hun voorwedstrijd mochten zij nu de A finale starten. Het was even spannend, maar toen kwamen zij als vierde de finish over. “De wedstrijd ging prima, maar niet zoals wij gehoopt hadden. We hebben hard kunnen beunen er zijn genoeg verbeterpunten voor de volgende wedstrijd, maar over het algemeen ging het best goed met een invaller in de boot ”.   

Zondag ging van start met de gladde heren 4+ Badbeer die zich na een goede voorwedstrijd in de A finale wisten te plaatsen, hier eindigden zij uiteindelijk op de zesde plaats. Vervolgens ging dames clubacht Riskant de strijd aan tegen de clubachten van andere verenigingen, zij plaatsten zich voor de B finale en werden hier tweede. Van de dames club skiff wist Maaike Waaldijk zich in de A finale te plaatsen waar zij als vierde de finish over kwam. Nadat de dames club dubbeltwee een vijfde plaats wist te bemachtigen in de A finale begon het spektakel van de dag: onze eigen voorzitter Tom Dijkhuis startte in een overnaadse skiff het bestuursveld. Dit ging niet geheel probleemloos, om te voorkomen dat hij met boot en al zonk moest hij met de MoBo naar de start geholpen worden. Na de start bleek de boot toch niet helemaal geschikt om een wedstrijd mee te varen dus ging Tom samen met de MoBo als een ware catamaran skiff het water over om toch nog de finish te bereiken. Beetje jammer, maar in tegenstelling tot andere voorzitters was hij in ieder geval wel in staat een behoorlijke haal te maken. De heerlijk zonnige zondag begon inmiddels een beetje grijs te kleuren, toch gingen we van start met de NOOC finales van de stuurboord dames. Vlot haalde de A finale en wist hier een derde plaats te bemachtigen. “Tijdens de finale hadden we last van een enorme hoosbui, daardoor waren de tijden veel minder goed dan tijdens de voorwedstrijd. Al hadden we niet verwacht dat we zo hoog zouden eindigen in de D1 poule dus we zijn zeker tevreden ”. De regen was extreem maar wel van korte duur, de laatste finale van de dag: het dames klassement, kon weer gewoon droog van start. Ellende wist met de derde tijd de A finale te bereiken waar zij totaal tegen hun verwachtingen in als eerste de finish over kwamen. De stuur Jonas dacht hier echter iets anders over, na 500 meter strijden was hij niet van plan de eerste plaats af te geven aan Skadi of Argo. “Jullie hoeven het van mij niet leuk te vinden! Ik wil winnen”. Zo gezegd, zo gedaan en hij stuurde onze dames Top C4+ naar de tweede en laatste taart van het weekend.  

Ghent International Spring Regatta
Ook vertrok er dit weekend een groepje Proteërs naar het zonnige zuiden, naar Gent. Hier startten Sofie & Romy, Vincent en Sander van Theta en Maarten als voorbereiding op de Hollandia van volgende week. Ze namen het op tegen internationale ploegen uit onder andere België, Engeland, Duitsland en andere Nederlanders. Op het klotsende water in de betonnen bak in Gent wordt er gestart heats, het is dus eigenlijk een time-trial maar dan met zijn zessen naast elkaar. Vincent en Sander wisten hun veld aan te vegen, hun tijd was ruim 11 seconden sneller dan die van de Nereus/Okeanos combi die tweede werd.